«

»

feb 03

Bericht afdrukken

Trots en Ego

Trots en Ego

De woorden trots en ego kunnen soms een negatieve klank hebben blijkt. Maar is het niet gewoon iets menselijks wat je mag hebben? Pas wanneer het om te trots gaat of te ego kan het ombuigen in iets negatiefs.

Trots

Trots zijn op jezelf. Trots op wie je bent, trots op je kinderen, trots op een prestatie. Trots is eigenlijk een vreemd iets. Is dit iets wat van jezelf is of wordt dit opgelegd vanuit de maatschappij. Scheiding en trots, iets uiteenlopends? Niemand is er trots op dat de relatie die je samen bent ingegaan uitloopt op een scheiding.

Ego

Ego is iets van jezelf, deze kent een behoorlijke kwetsbaarheid. Het gaat om een persoonlijke eigenschap, jijzelf. Het lijkt soms of ego wordt opgebouwd uit een bepaalde onzekerheid. Wanneer een van beide een nieuwe partner heeft of een affaire heeft tijdens jullie relatie, vreemd gaat dus wordt je ego behoorlijk aangetast. Het is een gevoel wat door ieder op zijn eigen manier wordt beleefd, ook afhankelijk van je “ego”. 

scheiding en je persoonlijkheidBoosheid en woede

Boosheid en woede zijn reacties die gegeven worden op het moment dat je ego wordt aangetast. Hoe kun je mij zoiets aandoen? Boosheid en woede zijn reacties die we geven om onze emotie te maskeren, de pijn of angst die we voelen niet te laten zien. Boosheid kan ook helpen om te overleven of alert te blijven en je niet over te leveren aan de emotie.

 

 

De ander

Hoe makkelijk is het om vast te houden aan hetgeen je is aangedaan in plaats van je trots of ego aan de kant te zetten. Waarom zou je meewerken aan iets waar je niet om gevraagd hebt of waar jij zelf niet “schuldig” aan bent geweest. De ander is degene die jou dit gevoel heeft gegeven, je in deze positie heeft gebracht.

Van jou of de ander?

Wat hoort bij jou en wat bij de ander? Woede en boosheid neemt veel energie bij je weg maar is iets wat je zeker mag hebben. Wat is jouw ego en wat hoort bij de ander. Ombuigen zonder daarbij aan jezelf voorbij te gaan. Het is geen machtsstrijd waarbij je gaat meten wie het meest boos is of wiens ego het grootst is.

Marinka Arends / www.echtscheidinggelderland.nl

 

Facebook Twitter LinkedIn RSS

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.echtscheidinggelderland.nl/rouw-verlies/trots-en-ego.html