«

»

dec 11

Bericht afdrukken

Echtscheiding en informatie Nibud

 Bij echtscheiding moet u opnieuw naar uw budget kijken, voor uw huidige situatie en naar uw toekomstige situatie. Nibud geeft voorlichting en advies over geldzaken. Op de website van het Nibud is veel informatie te vinden over bijvoorbeeld uitgaven zoals vaste lasten, kosten van de kinderen, schulden enz.  In de praktijk wordt veel gebruik gemaakt van de normen van het Nibud maar ook van de tips en adviezen om meer grip en inzicht te krijgen in de financiële situatie.  Nibud bied ook informatie op het gebied van Scheiding en geldzaken.

bij scheiding is de nibud agenda een goed hulpmiddel voor uw financien

Financiële inventarisatie bij echtscheiding

De inventarisatie die gebruikt wordt bij het Scheidingsproces is een lijst waarop allerlei lasten worden genoemd zoals, woonlasten, gebruikerslasten, persoonlijke lasten, kosten van de kinderen maar ook autokosten en kosten voor dagelijks levensonderhoud en vakanties. Wanneer cliënten de lijst invullen zijn vaak veel uitgaven bekend en geen verrassing, uitgaven zoals persoonlijke lasten zijn voor een deel ook schattingen. Wat geef je uit aan persoonlijke verzorging of kosten voor een hobby? Koop je iedere maand nieuwe kleding of doe je dit een paar keer per jaar en om hoeveel gaat dit dan.

Puzzelen

Meestal geef ik als scheidingsbemiddelaar advies om je afschriften te raadplegen om te komen tot een zo reëel mogelijk beeld van je uitgaven. Je merkt dat door de vele pinbetalingen bij diverse winkels het vaak onoverzichtelijk is en zeker wanneer er ook geldopnamen naast gedaan worden. Hoe maak je dan een inschatting van je uitgaven die zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen. Wanneer de lijst gevuld wordt is in veel gevallen nog een financiële ruimte tussen de inkomsten en uitgaven maar in de praktijk blijkt dat mensen vaak juist tekort komen en “dagen over houden in een maand” zoals dit weleens als grap wordt geroepen.

Bewustwording

Uiteindelijk is het ook een proces van bewustwording die zeker ook in geval van scheiding zorgt voor meer inzicht en controle van de inkomsten en uitgaven. Door het uitgewerkt te hebben ga je al meer opletten waar je je geld aan uitgeeft. Wat kan er minder nu en wat zou op termijn anders kunnen. Merkbaar is ook de voornemens om dure abonnementen op te zeggen of te gaan zoeken naar een voordeliger abonnement voor telefoon of internet.

Agenda

In mijn praktijk geef ik mensen, voor zover zij hier behoefte aan hebben, de agenda van het Nibud mee. Hierin staan tal van tips en mogelijkheden om inzicht en controle te krijgen op hun financiën. De agenda heeft als naam Grip op tijd, geld en geluk. De agenda geef ik mee aan cliënten die in de maanden december tot en met maart worden begeleid in hun echtscheiding door mij.

Marinka Arends / Echtscheiding Gelderland
Facebook Twitter LinkedIn RSS

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.echtscheidinggelderland.nl/financien/echtscheiding-en-informatie-nibud.html