«

»

jan 03

Bericht afdrukken

Loslaten en vergeten

We roepen allemaal wel eens “je moet het loslaten”. Maar wat betekent dit nu eigenlijk. Kinderen loslaten, oude gewoonten of iets abstracts loslaten. Als je gaat nadenken over een goede vervanging van het woord, loop je aan tegen een moeilijkheid om een allesomvattende omschrijving of woord te vinden.

Loslaten na scheiding

Scheiding en loslaten

Bij een scheiding moet van alles worden “losgelaten”; het falen van je relatie, je kinderen minder zien dan je gewend ben, je boosheid, je verdriet maar ook je veilige en vertrouwde omgeving en situatie en alles waar je daar om heen hebt opgebouwd.

Oude patronen

Wanneer je een lange relatie hebt gehad en gedurende lange tijd samen was zijn er patronen die door jullie samen zijn ontstaan. Patronen kunnen ook systemen zijn. Als individu neem je eigenschappen en gewoonten mee in je relatie. Een aantal vervagen en andere worden samengebracht. Vraag jezelf eens af wat nu van jou is en wat is er door jullie samen zijn ontstaan. Bij het loslaten horen ook oude patronen en systemen, wat is van mij en wat hoort bij de ander?

Vergeten

Loslaten betekend niet vergeten. Pas heb ik een stuk gelezen in een magazine over vergeten wat je aan het denken zet. Nare ervaringen kun je vergeten. Niet alles kunnen of mogen we vergeten. Het is geen kwestie van een schakelaar die aan en uit kan.

Sommige dingen gaan vanzelf, zoals ook vergeten. Wat je niet vergeet is blijkbaar belangrijk voor jezelf. Het is nog niet de tijd ze te vergeten, je mag er nog iets mee gaan doen voor jezelf. Het helpt je ook om te voorkomen dat de dingen nog een keer op dezelfde manier gebeuren en je nog een keer bepaalde dingen mag meemaken.

Hulp bij het loslaten

Soms helpt het om van je af te schrijven. Schrijf gedachten en gevoelens op. Leg ze een tijdje weg en lees ze nog eens terug. Het schrijven kan je inzicht geven in de gedachten en gevoelens die je los wil en kan laten. Er zijn ook allerlei methoden die je kunnen ondersteunen bij dit proces zoals systeemopstellingen, therapieën en bijvoorbeeld mindfullness.

Marinka Arends/ www.echtscheidinggelderland.nl

Facebook Twitter LinkedIn RSS

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.echtscheidinggelderland.nl/afscheid/loslaten-en-vergeten.html