«

»

mrt 25

Bericht afdrukken

Afscheid na de scheiding van je ouders

De hele dag door zijn er allerlei afscheidsmomenten: afscheid nemen van je bed, wanneer je op moet staan, afscheid van thuis om naar school te gaan, afscheid van vriendjes na het spelen, afscheid van het afgelopen schooljaar en de juf, en ga zo nog maar even door. Over het algemeen heb je daar niet zo’n last van , die momenten horen bij je leven, maar er zijn ook veel ergere afscheidsmomenten: verhuizen, van school veranderen. Of wanneer je ouders gaan scheiden…

Jongetje met de wereld in zijn handenEchtscheidingen komen steeds meer voor. In Nederland hebben 20% van alle kinderen tussen de 0 en 15 jaar, ouders die gescheiden zijn.

Een van deze kinderen is Jonathan, hij is 10 jaar. Samen met zijn zusje, Saartje woont hij bij zijn moeder. Zijn ouders zijn vorig jaar gescheiden. Jonathan had het niet aan zien komen, zijn ouders hadden nooit ruzie. Zijn vader werkte veel en was soms een paar dagen naar het buitenland.

Jonathan vindt het wel jammer, hij mist zijn vader soms, maar eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Ze wonen nog in het zelfde huis en gaan naar dezelfde school. Hij en zijn zusje hebben nu ook een kamer in het nieuwe huis van hun vader. Ze mochten hiervoor allemaal nieuwe spullen uitzoeken en Jonathan vindt zijn nieuwe kamer supervet. Wat Jonathan wel moeilijk vond is dat zijn vader snel een nieuwe vriendin kreeg. Gelukkig is ze wel aardig.

Heel anders is het verhaal van Karlijn, zij is 13 jaar en enig kind. Na jarenlange ruzies hebben haar ouders uiteindelijk besloten om uit elkaar te gaan. Ook nu Karlijn en haar moeder ergens anders wonen is het contact  tussen haar ouders slecht. Veel van hun ruzies gaan over haar en daarover voelt Karlijn zich erg schuldig. Als ze bij haar moeder is hoort ze vervelende dingen over haar vader en is ze bij haar vader dan lijkt het alsof hij alleen maar boos kan zijn op haar moeder. Ze doen bijna nooit leuke dingen meer. Karlijn slaapt slecht en kan zich niet zo goed meer concentreren op haar huiswerk. Ze heeft geen zin meer om met vriendinnen af te spreken en zit dan alleen op haar kamer.

Voor Jonathan en Karlijn is het afscheid nemen van hun oude leven na de scheiding heel verschillend verlopen. Na de eerste schrik en het verdriet kan Jonathan goed verder met zijn leven, hij ziet er zelfs wel de voordelen van in. Karlijn lukt het echter niet om haar verdriet te verwerken, haar schuldgevoel en het gevoel knel te zitten tussen haar ouders staat haar eigen ontwikkeling in de weg.

Als je het gevoel hebt dat het allemaal te veel is en je er niet goed meer zelf uit komt, is het goed te weten dat er (kinder- en jongeren)therapeuten bestaan die je hierbij kunnen helpen.

Esther Beldman

Integratieve Kinder- en jongerentherapeut

Website: Therapeutenhuis arnhem

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.echtscheidinggelderland.nl/afscheid/afscheid-na-de-scheiding-van-je-ouders-1.html